Nyheder

Hvem vinder kampen om rådgiverkronerne?

MedlemsnyhedPriskrig, konsolidering, jagt på talenter og ikke mindst jagt på rådgiverkronerne. Det var nogle af de temaer, der blev diskuteret, da omkring 55 revisorer, CEOs og advokater var samlet til seminar om revisorbranchen hos Berlingske Media i sidste uge.

Berlingskes lokaler var fyldt til randen med jakkesæt, smartphones og kritiske spørgsmål, da FSR – danske revisorer i samarbejde med Berlingske Business afholdt seminaret ”Hvem vinder kampen om rådgiverkronerne?” 

Oplægsholder og managing partner hos advokatfirmaet Bech-Bruun, Randi Bach Poulsen, havde et entydigt budskab med til revisorerne fra advokatbranchen. ”Det er naturligt, at revisorerne har med det økonomiske og det, der foregår i det daglige i virksomheden at gøre.  Men revisorer og advokater skal ikke stjæle markedsandele fra hinanden. Vi vinder alle sammen, hvis vi gør det rigtigt og samarbejder på en intelligent måde. Men vi gør det ikke ved at konkurrere med hinanden – vi skal respektere hinandens faggrænser,” lød opfordringen fra advokaten. 

Revisorforeningen var ikke sen til at tage opfordringen op og erklære sig enig: ”Når jeg kigger ud over det ganske land, så ser jeg faktisk et ganske fornuftigt samarbejde mellem revisorer og advokater”, sagde Charlotte Jepsen, og tilføjede: ”Det tror vi også er sådan, det skal foregå i fremtiden, og grundlæggende går vi ind for tanken om arbejdsdeling og spidskompetencer.”
Samtidig erklærede hun sin optimisme på branchens vegne i forhold til kampen om rådgiverkronerne. ”Jeg optimistisk på revisorernes vegne. Vi har nogle styrker, når det handler om rådgivning. Revisorerne er offentlighedens tillidsrepræsentant, og det betyder, vi har en offentlig blåstempling at stå på skuldrene af, når vi er ude at rådgive. Vi er underlagt offentlig kontrol og obligatorisk efteruddannelse, som er med til at sikre kvalitet i vores arbejde og styrker vores konkurrenceevne,” konstaterer hun.

Charlotte Jepsen fik fuld opbakning til, at revisorer fortsat skal kunne revidere og rådgive samtidig fra CFO i virksomheden ISS, Henrik Andersen. Han gav meget klart udtryk for, at ISS ikke ønsker indblanding i, hvem der skal rådgive deres virksomhed, og at et forbud mod at revidere og rådgive samtidig, som et kommende EU-forslag centrerer sig om, vil skade mere, end det vil gavne.

Den skærpede lovgivning fra EU om opsplitning af revision og rådgivning mødte også kritik fra CEO i KPMG, Jesper Koefoed. Han gav udtryk for, at lovgivningen har afsæt i en forkert opfattelse af, at revisorerne ikke har været uafhængige, når det er gået galt under finanskrisen. Problemet har ifølge ham nærmere været, at revisorerne ikke har tænkt ud af boksen, også i forhold til at udvikle på revision- og rådgivningsydelser. ”Vi har som branche for stædigt holdt os til vores ramme i stedet for at sige, vi har mere at byde på. Hele den ramme mener jeg, man bør tage op til debat.”

En yderligere udfordring for revisionsbranchen i 2013 bliver at forklare kunderne om den nye erklæringsstandard for SMV, som Folketinget vedtog den 6. december 2012. Birgitte Løvenhorst fra Dansk Revision havde i sit oplæg fokus på, hvordan Dansk Revision skal sætte ind overfor at forklare kunderne mulighederne ved den nye erklæringsstandard.
Herudover havde Claus Skovhus, redaktør af Berlingske Business, forinden præsenteret den årlige revisorguide, som i år havde fokus på priskrigen, konsolidering, talentjagt og opsplitningen i det EU-krav, der kan komme om at adskille revision og rådgivning.

Se oplægsholdernes præsentationer

Abonnér på nyt fra FSR
Vælg nyhedstype